Malin Frantz!

april 24, 2024

Bröd!

Onsdag

Den här lediga dagen började med arbete. Närmare bestämt bokföring. Jag hatar bokföring, det är det tråkigaste jag vet att sitta och knappra siffror, jag förstår inte siffror, de är läskiga och de vill liksom på nåt konstigt vis bara vilja krympa när jag är i närheten. För att göra mig av med pengar är jag jättebra på! Att få dem att växa och bli mer utav är betydligt knepigare tycker jag!!

Så för att kompensera för detta mardrömslika scenario där jag sitter och svär, drar mitt hår och gråtande ringer min revisor i tid och otid, så bakar jag bröd!

Jag älskar bröd. Det finns få saker i livet som är så tillfredsställande för själen som att baka ett riktigt gott och vackert surdegsbröd! Att blanda vatten, mjöl och salt och tillslut stå med en rykande het limpa i handen, doften som sprider sig i köket, få skära ut en skiva som man brer skamligt stora mängder riktigt smör på och sen tuggar i sig medans det smältande smöret rinner ner längs fingrarna. Det är njutning i dess renaste form för mig. Detta har jag, förutom jävliga siffror, sysselsatt mig med i dag.

 

 

Jag tycker är det ren meditation att baka ett bröd. Jag äter det sällan då jag numera håller mig borta från vetemjöl och mest håller mig till lchf, men jag älskar att baka! Jag har en surdeg i kylen som har några år på nacken. Matar på den med vatten och mjöl med jämna mellanrum. Jag tänkte att jag här skulle dela med mig av mitt favorit recept när det gäller att baka ett gott men enkelt surdegsbröd!

 

Brödet

 

Ett surdegsbröd kräver ingen jäst utan jäser upp helt med hjälp av mjölksyrebakterier. Jag är ingen nörd när det gäller kemin så vill du ha den typen av info rekommenderar jag att söka på instagram eller liknande. Det finns många brödnördar där ute!

Jag börjar alltid kvällen innan jag ska sätta min deg med att mata min surdegsgrund. Jag tar 100 surdeg, 100g ljummet vatten och 100g vetemjöl special och blandar till en liten minideg. Den får sen stå framme på diskbänken till dan efter då den dubblat sin storlek och ser härligt fluffig ut! Detta gjordes alltså i går kväll.

 

 

När det sedan är dags för att blanda ihop min deg som ska bli mitt goda bröd så mäter jag upp 735g vatten, 275g av surdegen från gårdagen och 1 kg mjöl. Välj ett bra mjöl utan tillsatser! Jag brukar ta ca 300g av nåt lite grövre mjöl och 700g ölandsvete eller likvärdigt kulturspannmål. Detta recept ger 2 limpor.

 

 

Surdegen ska liksom flyta på vattnet.

 

Allt blandat!

 

Väntan

Det är nu den eviga väntan börjar. När du blandat ihop degen så den släpper från kanten och där inte finns några mjölklumpar kvar så täcker du din deg med plastfolie och går iväg och gör nåt annat kul i ca 1 timme. Det är nu jästprocessen börjar. Sakta börjar degen att röra på sig. Lyfta. Bli smidigare. När din timme är förbi behöver du tillsätta salt. För tro mig. Ett bröd utan salt är faktiskt skitäckligt!

Blanda noga i saltet. Se till att knåda, vända och vrida degen så allt salt kommer in i den. Njut av att känna den kletiga degen mellan fingrarna. Känslan man hade när man var barn och fick leka med lera eller slime är väldigt närvarande när man bakar bröd! Det är en barnslig lycka att få kladda och kleta lite!

 

 

Nu blir det ytterligare väntan. Täck åter över degen och låt den vila i ca 2 timmar. När du sen kommer tillbaka ska du sträcka och vika den. Det gör du genom att med fuktade händer ta tag i ena änden av degen, sträck upp den och vik över fliken som bildas. Vänd degen ett kvarts varv och gör samma sak igen. Fortsätt så i ett par tre minuter tills degen känns smidig, blank, släpper lätt från kanterna på skålen och känns lite fast när du petar på den.

 

 

Dela degen i två lika stora bitar och forma till limpor. Se till att degen blir spänd och lägg sedan med undersidan uppåt i två mjölade jäskorgar. Täck med handduk och ställ in i kylen tills nästa dag.

 

 

När du sedan vaknar nästa morgon, pigg, utvilad, hungrig och full av förväntan, tassar du ner till ditt kök och startar ugnen på 230°. Här kan man sen gör på ett par olika vis. Själv har jag en pizzasten i ugnen som jag bakar mitt bröd på. Har man inte det kan man baka brödet i en gjutjärnsgryta eller direkt på en uppvärmd plåt. I vilket fall ska de in i ugnen samtidigt som du startar den så de är riktigt varma när det är dags att grädda. Låt gärna ugnen stå på nån timme innan du gräddar för att den ska hinna bli riktigt varm.

 

Grädda

 

När ugnen sedan är tillräckligt varm så tar du fram din ena limpa. Jag gräddar alltid en i taget då det inte får plats fler i ugnen. Om man vill kan man sätta brödet i frysen en kvart innan man ska grädda den. Det blir lättare att skåra den då. För skåra måste man! Inte bara för att det är det roligaste och gör brödet vackert, men för att hjälpa det att få så mycket höjd och luft som möjligt.

 

 

Vänd upp brödet på ett mjölat bakplåtspapper om du ska grädda i gryta eller på plåt. Om du gräddar på sten rekommenderar jag att du har en brödspade av nåt slag som du kan fösa in brödet i ugnen med. Ta fram en rakblad och din kreativa förmåga och skåra ditt bröd.

 

 

Ta sen ut din varma plåt eller gryta och placera brödet på/i denna. Skjuts in i ugnen tillsammans med en liten skål med vatten så du får in ånga i ugnen. Grädda i ca 50 min. 25 min med lock och 25 min utan om du använder gryta. Man kan även sticka i en termometer efter en kvart och tempa brödet. Det är klart när det är 97-98° i innertemperatur.

 

Se så vackert!

Sätt dig nu till bords och njut av ditt underbara surdegsbröd medans den andra limpan gräddas. Njut av doften i ditt kök, smaken av det varma brödet i munnen och känslan av smält smör som sakta letar sig ner längs med fingrarna. Blunda och ta in stunden, du har bakat ett bröd utan kemikalier, fullt av nyttiga bakterier och du ska glädjas åt att du gjort det alldeles själv.

När du väl har upplevt detta kommer du aldrig att köpa ett bröd igen. Det är verkligen kärlek på riktigt. Det är så otroligt kreativt och härligt. Du kan experimentera med olika mjöler, frön, choklad, nötter eller torkad frukt. Ge dig hän och starta din surdeg nu, bums, med detsamma!

 

Här har en del av degen färgats med aktivt kol.

 

Jag ser fram emot att vakna i ottan i morgon och smyga ner och grädda mina limpor innan jag går till jobbet. Kanske, kanske tar jag och smakar en liten bit med massor av smör på!

Mat är kärlek, kärlek är livet!

Kram Malin.

2 Kommentarer

  1. Avskyr också bokföring och siffror men ÄLSKAR ditt bröd! Kram Å

    Svara
    • Du har som väl var varit lite bättre med dina siffror än jag. Men bröd är jag bra på!

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil, Uncategorized

Mini make over i köket och midsommarsnaps!

I går kände jag att måttet var rågat. Jag hade fått nog. Inte en dag till tänkte jag stå ut med att leva på detta sätt!!! I 10 år har vi bott i vårt hus. I 10 år har jag velat ha ett nytt kök. I 10 år har alla andra projekt gått före. För några år sen så målade jag...

Läs mer

Livsstil

Gräsänkligheter!

  Denna fantastiska fredag började kanske inte så himla fantastiskt som man kanske önskat att fredagar borde börja. Ni vet, någon smyger sig försiktigt in i rummet med en frukostbricka fylld med nybakta croissanter, hemgjord persikomarmelad, nån smetig lagrad...

Läs mer

Livsstil, Uncategorized

Enchanted!

    Are you ready for it? Är ni redo att höra om min helg i Stockholm och mitt besök på Friends arena när Taylor Swift för första gången besökte Sverige? Är ni redo för en bildkavalkad med suddiga inzoomade iphonbilder? Men först. Jag är så otroligt...

Läs mer

Livsstil, Uncategorized

En ljuvlig dag.

  Den här dagen har varit en sån där dag som fyllt upp själen med liv. En dag då jag fyllt upp mina energidepåer med njutning och lust till allt som gör livet här på jorden värt att leva. Jag har varit i nuet, i kontakt med kroppen, själen och livet. Morgonen...

Läs mer

Livsstil

Tillbaka på gymmet!

Nu äntligen känns det som att Kennert har börjat släppa taget och jag kan så sakteliga ta mig tillbaka på gymmet igen! Den här veckan har jag varit på plats 3 dagar och känt på vikterna igen. Jag älskar att träna, att känna mig stark, frisk och få upp flåset.......

Läs mer

Livsstil, Uncategorized

Ett svårt fall av dyspurgoli!

  Denna söndag har spenderats i städandets tecken! Städa är det värsta jag vet. Det är så vansinnigt tråkigt! Jag är dessutom helt galet dålig på det. Jag kan gnugga på en fläck i tid och evighet utan att fanskapet ger med sig. Spraya på medel, byta till...

Läs mer

Livsstil

Vips så finns man inte mer, minns det när du tvekar.

I morgon är det 7 år sedan min pappa körde rakt in i himlen med sin sprillans nya röda lilla sportbil. Jag kan inte tänka mig att han skulle kunnat göra en bättre entré där utanför pärleporten. Nerkabbat. I full fart. i sin nya bil som han köpt till sig själv i...

Läs mer

Uncategorized

Tylösand!

    Oj så trevligt jag har haft det tillsammans med Malin och Åza i Tylösand! Fredagen började med ansiktsmasks-battle på instagram med Åza i väntan på att hon skulle komma hit så vi kunde samåka till kusten. Väl här så kom den ljuva kvinnan med...

Läs mer

Livsstil

Hur packar du?

  Vilken typ utav packningsmänniska är du? Är du den som i sista minuten rafsar ner lite kläder som ligger närmast och upptäcker när du kommer fram att hälften inte passar ihop, att du råkat få med lite smutstvätt och att du har glömt näsessären med smink?...

Läs mer