Malin Frantz!

maj 5, 2024

Ett svårt fall av dyspurgoli!

 

Denna söndag har spenderats i städandets tecken! Städa är det värsta jag vet. Det är så vansinnigt tråkigt! Jag är dessutom helt galet dålig på det. Jag kan gnugga på en fläck i tid och evighet utan att fanskapet ger med sig. Spraya på medel, byta till trasa, byta till svamp, byta till stålull, stålborste och eldkastare och sen gnugga lite till utan resultat. Om så världen runtomkring stod i brand (pga eldkastaren) så lovar jag att fläcken skulle vara en av det sist överlevande. Jag är en person som älskar när det är rent och undanplockat omkring mig, när det doftar gott av rengöringsmedel och bänkskivorna blänker, man kan se in i ugnen, men jag lyckas aldrig riktigt att få till det där! Drar jag ett tag med en dammtrasa lämnar den oftare mer damm och hår efter sig än där låg innan. Det är magiskt.

 

 

Sen finns det människor som min syster eller som mina kompisar Maccan och hans syster Jossan som ser fläcken, torkar av med trasan och så gnistrar den jävla bänkskivan glimrande ren som i värsta reklamen! Jag lovar att det spelas nån kosmisk musiktruddelutt samtidigt också! Hur kan det vara så? Syrran säger att det är för att jag städar för sällan. Det kan hon ju i och för sig ha rätt i, men ändå!! Jag tänker att det måste finnas en diagnos för oss som helt enkelt är oförmögna att städa på ett tillfredställande sätt? Analfabeter kan ju inte läsa eller skriva, dyslektiker har svårt att se bokstäver och har man dyskalkyli så kan man inte få siffror till att funka. Så vad heter det när man inte kan städa? Dyspurgoli? I så fall lider jag svårt av denna diagnos. Sen har man ju det lilla dilemmat att det inte bara är jag som bor här… Jag ser faktiskt knappt meningen med att städa om resten av min familj ska fortsätta bo här.

 

 

Vart kommer allt damm ifrån?

 

Det är nämligen så att jag i och för sig är dålig på att städa, men jag är på grund av detta också väldigt bra på att inte stöka ner!! För om man inte stökar ner, så behöver man heller inte städa, vilket ju är brilliant! De medboende männen i mitt hem delar tyvärr inte denna förmåga. Det ligger smutsiga strumpor strödda lite överallt i hemmet, kuddarna i soffan används för att bygga ergonomiska fort för tv-spelsbekvämlighet och mattallrikar och tvätt travas upp på hög i tonåringarnas rum. Katterna strösslar sand över hela övervåningen, kräks på mattor och lämnar tass- och nosavtryck på de mest spännande ställen. Jag skulle ju behöva städa alla dygnets vakna timmar om jag skulle ha ett hem som var spick and spann!

 

 

Del av dagens vapenarsenal.

 

Igår valde dessutom en katt att stjäla ett extra sticky hot rib från mannens tallrik och lägga det på ett utav stolsdynorna i uterummet. Bikarbonatsattack är nu inledd mot fettförödelsen som följde detta tilltag.

 

 

Nä, jag orkar faktiskt inte lägga största delen av mitt liv på att städa. Jag har ju dessutom precis fastställt att jag lider av dyspurgoli så jag kan inte hjälpa om det är lite småsnuskigt här emellanåt. Det får vara lite damm i hörnen, det får ligga en vilsen mansstrumpa på altangolvet och om man inte ser ut genom nosavtrycken på fönstren så lär väl ingen kunna se in heller! Så det är ju egentligen bara ett praktiskt insynsskydd. Och om fönstren är tillräckligt smutsiga så vet jag att Maccan, putsar dem i ren frustration på utsidan åt mig när han ändå fixar föräldrarnas här intill! HAHA!

Nu är i alla fall huset avdammat, luckorna i köket avtorkade, golvet dammsuget, speglar avtorkade och toaletterna rengjorda. Man kan fortfarande inte se in i ugnen, men lampan är ändå trasig så det kan kvitta. Nu ska jag bara få undan de femtioelva tvätthögarna som sorterats på hallgolvet då huset inte är utrustat med tvättstuga. Det får vara så. Jag ska lägga mig å soffan, eller ta en promenad och förtränga att jag är sämst på städning och iordningshållning och vara nöjd med att jag har gjort så gott jag kan.

 

 

Purgo = Städa på Latin

Dyspurgoli = Ett ord jag hittat på helt själv

 

Hoppas er söndag är härligt och tillfredställande ren med klorindoft i näsborrarna och dammfria ytor vart ni än vänder er!

 

Kram Malin

 

 

2 Kommentarer

  1. TAGET! Jag har också dyspurgoli men lider inte av det nämnvärt! Kram

    Svara
    • Jag lider inte så värst heller faktiskt. 🤣

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil, Uncategorized

Studentvecka och mys med Bob och Bittan!

  Vilken vecka det har varit! Min äldste son tog studenten i tisdags och stoltare kan väl ingen vara än en mor i det läget! Efter tre år på livsmedelsprogrammet med inriktning på konditori och bageri så stod han där. Nybakad student, redo att springa ut i...

Läs mer

Livsstil

Söstra mi!

  Helgen har spenderats med man och syster med familj i Halmstad. God mat som alltid när vi är där. Jag och min syster delar intresset för god mat och dryck, även om hon är utbildad kock och konditor så hon är betydligt vassare på det hela än mig, så lagar vi...

Läs mer

Livsstil

Jakten på glimmers!

  Usch. Det har inte alls varit en speciellt härlig vår för mig. Mitt skov vill inte ge med sig och jag känner mig orkeslös, trött och svag. Jag har ont! Jag försöker göra små utflykter till gymmet men det vill inte fungera. Det var länge sen ett skov höll i...

Läs mer

Livsstil, Uncategorized

Mini make over i köket och midsommarsnaps!

I går kände jag att måttet var rågat. Jag hade fått nog. Inte en dag till tänkte jag stå ut med att leva på detta sätt!!! I 10 år har vi bott i vårt hus. I 10 år har jag velat ha ett nytt kök. I 10 år har alla andra projekt gått före. För några år sen så målade jag...

Läs mer

Livsstil

Gräsänkligheter!

  Denna fantastiska fredag började kanske inte så himla fantastiskt som man kanske önskat att fredagar borde börja. Ni vet, någon smyger sig försiktigt in i rummet med en frukostbricka fylld med nybakta croissanter, hemgjord persikomarmelad, nån smetig lagrad...

Läs mer

Livsstil, Uncategorized

Enchanted!

    Are you ready for it? Är ni redo att höra om min helg i Stockholm och mitt besök på Friends arena när Taylor Swift för första gången besökte Sverige? Är ni redo för en bildkavalkad med suddiga inzoomade iphonbilder? Men först. Jag är så otroligt...

Läs mer

Livsstil, Uncategorized

En ljuvlig dag.

  Den här dagen har varit en sån där dag som fyllt upp själen med liv. En dag då jag fyllt upp mina energidepåer med njutning och lust till allt som gör livet här på jorden värt att leva. Jag har varit i nuet, i kontakt med kroppen, själen och livet. Morgonen...

Läs mer

Livsstil

Tillbaka på gymmet!

Nu äntligen känns det som att Kennert har börjat släppa taget och jag kan så sakteliga ta mig tillbaka på gymmet igen! Den här veckan har jag varit på plats 3 dagar och känt på vikterna igen. Jag älskar att träna, att känna mig stark, frisk och få upp flåset.......

Läs mer

Livsstil

Vips så finns man inte mer, minns det när du tvekar.

I morgon är det 7 år sedan min pappa körde rakt in i himlen med sin sprillans nya röda lilla sportbil. Jag kan inte tänka mig att han skulle kunnat göra en bättre entré där utanför pärleporten. Nerkabbat. I full fart. i sin nya bil som han köpt till sig själv i...

Läs mer